Blaskovich kúria

Történeti, angol típusú kert övezi azt az 1906-ban épült klasszicizáló, két toronyszobával ellátott úrilakot, amit 1911-ben a Blaskovich testvérpár vásárolt meg. Ebben található a Blaskovich Múzeum, amely az ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelő köznemesi kúriamúzeuma. Állandó kiállítása a BLASKOVICH – GYŰJTEMÉNY, amely a 19. századi magyar köznemesség tárgyi világát tárja a látogató elé. 

A tápiószelei kúriába lépve különös, barátságos érzés érinti meg a látogatót: az otthon érzése. A fogadó, a nappali, a szalon és a dolgozószoba alapján egy társadalmi réteg sokoldalú érdeklődéséről, egy köznemesi família több nemzedéken keresztül felhalmozott kincseiről alkothatunk képet. Itt minden tárgy a családtagokhoz kötődik, minden darab eredeti, 150-300 éves. A kúria helyiségeiben jó ízléssel összeválogatott empire és biedermeier bútorokat, 16-19. századi festményeket, vitrinekben elhelyezett ezüst és porcelán tárgyakat,16-19. századi fegyvereket figyelhetünk meg.

A Blaskovich-gyűjtemény különlegességei közé tartozik a híres, veretlen versenylónak, Kincsemnek az emlékanyaga. A lóversenyzés történetének legendás alakja, Kincsem1874-ben a tápiószentmártoni Blaskovich ménesben született.

            A Blaskovich örökség különleges értéke a vadászati emlékanyag, valamint a hazai múltra oly jellegzetes fegyver- és pipagyűjtemény, melynek ma már a nagy múzeumokban is alig akad párja. A majd 300 darabból álló pipagyűjteményben 18-19. századi darabok kaptak helyet, amelyek többségét tajtékból formálták. A tápiószelei Blaskovich pipaanyag Magyarország második legnagyobb, iparművészeti értékű pipákat őrző gyűjteménye.

A kúriakert

A tápiószelei Blaskovich kúria díszkertje angol típusú park, amely Blazsek Ágoston fővárosi kertész tervei alapján készült. A munkálatok 1915-ben kezdődtek. A tervezői munkát Blaskovich János is segítette, aki okleveles gazdatiszt volt. A fennmaradt eredeti kertterv alapján beazonosíthatók a fivérek által ültetett fák. Korunkban mintegy 20 darab 100 évesnél idősebb fa tanúja a régi időknek. 2009-2010-ben egy európai uniós pályázatból megtörtént a kert rekonstrukciója, ami a régi kertszerkezetet tükrözi.

A múzeum parkját 1952 óta két 19. század végi szobor dísziti. A főépület előtt látható a szfinx, az épület oldalánál egy papírlapot és körzőt tartó kisfiú szobor. Ez utóbbit Pogány GáborBenő szolnoki szobrászművész (a múzeumbaráti kör megbízásából) 2008-ban bronzból újra öntötte, mivel az eredeti spiáter alkotás 1978-ban összetört.

A múzeumbarátok értékteremtő munkájának eredménye két professzionális köztéri alkotás elkészítése, amelyek hatalmas szervezőmunka (pályázatok, adománygyűjtések) révén jöttek létre.2013 óta „fogadja a látogatókat” a múzeumalapító testvárpár életnagyságú, bronz szobra. Blaskovich Györgyöt, és Jánost vadászkutyájukkal ábrázoló zsáner szobor Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.

2016-ban ünnepélyesen avatták fel az aranyszarvas dísz ivókutat, amely szintén Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész munkája. A mészkő alapzaton elhelyezett bronz szobor ugró szarvast formál, amely agancsaival a Napkorongot fogja közre.

Mindhárom bronz szobor (újraöntött kisfiú, múzeumalapítók szobra, szarvas dísz ivókút) a Blaskovich Múzeum Baráti Kör áldozatos feladatvállalásának, munkájának eredménye, így e művészeti alkotások az múzeumi egyesület tulajdonában állnak.