Múzeumbaráti kör története

A 1985 októberében 45 fővel alakult meg Tápiószele második világháborút követő első kulturális civil szervezete, a BLASKOVICH MÚZEUM BATÁTI KÖRE. A tápiószelei múzeumi egyesület 1985 óta végzi közművelődési, kulturális értékőrző, értékteremtő és környezetnevelési munkáját, így a Tápió mente legrégebben tevékenykedő kulturális társadalmi szervezete.
A szervezetünk még akkor alakult, amikor nem volt szokás egyesülni (az egyesületi törvény is csak 1989. évi), amikor minden egyes összejövetelt előre be kellett jelenteni a nagykátai hatósági osztályhoz.
Az egyesület folyamatos működésének töretlensége az az elkötelezettség, ami a Blaskovich – fivérek szellemi és tárgyi örökségének ápolásában rejlik.

A mai világban nagy érdem, hogy meg sem ingatta szervezetünket a rendszerváltás, valamint a helyi politikai csatározások sora. A kultúra, az értékőrzés melletti elkötelezettséget, a politika mentességet nemcsak hirdettük, hanem gyakoroltuk is.

A múzeumbaráti körnek 2020-ban 275 fős tagsága volt, aminek fele nem helybeli lakos. Ez is mutatja, hogy a Blaskovich örökség milyen fontos hívószó.
Az eltelt három és fél évtized alatt 350-400 tagot tartottunk nyilván, de sajnos sokan már elhunytak, illetve úgy alakult életük, hogy már nem tudnak a szervezet tevékenységében részt venni. Az egyesület öt évente vezetőségválasztó ünnepi közgyűlést tart a helyi művelődési házban.